Titkos nyelv

2015.01.26 10:20

Sokszor hallani, hogy az ikrek később tanulnak meg beszélni, mert saját kommunikációjuk van kettőjük között. Bence már próbálkozik a szavakkal, de Lucának még nemigen sikerül. Visszagondolva Dani sem beszélt még ilyenkor. Zsófi lányom hamar, 1 évesen kezdett már szavakat mondogatni. Eleinte én is aggódtam, sőt néha még most is felmerül bennem, hogy valóban nem gond, ha még nincsenek érthető szavaik? Aztán megnyugtatom saját magam, hogy ráérnek. Az ikrek közötti egyedi kommunikáció viszont működik, bár azt mondják, ez főként az egypetéjű ikrekre jellemző. Nem egyszer voltam szem- és fültanúja, hogy felváltva „beszélnek” egymáshoz. Nagyon helyesek tudnak lenni, igazi élmény figyelni őket, persze csak titokban, hogy ne bátorítsam őket a titkos nyelv használatára.. Én persze az egészből egy szót sem értettem, ők viszont láthatóan nagyon elégedettek és jókedvűek voltak.

 

Azt érdemes otthon megfigyelned, hogy megértik-e az utasításokat. Ha a kicsik odahozzák amit kérsz, elrakják amit mondasz, odamennek, ha hívod őket, akkor nincs gond.

 

Régi video, de imádom:

Összegyűjtöttem néhány praktikát, hogyan ösztönözheted beszédre az ikreket:

  • Mondókázz, énekelj külön-külön. Nem egyszerű külön foglalkozni velük, de ez segít abban, hogy hamarabb próbálkozzanak a beszéddel. Én nagyon szeretem a „mutogatós énekeket”, és Luca már nagyon szívesen részt is vesz ezekben.
  • Teremts összhangot tetteid és gesztusaid között. Próbálj meg figyelni arra, hogy ahhoz beszélj, akire nézel. Legyen összhangban az amit mondasz azzal, amit teszel. Ez sokszor nem egyszerű, mivel igyekszel párhuzamosan gondozni a két kicsit, de nekik fontos, hogy ezt betartsd.
  • Ne akard kitalálni, mit szeretne. Sokszor már a mutogatásukból tudjuk, mit akarnak. De ne engedj, bátorítsd őket, hogy mondják ki, amit szeretnének.
  • Ejtsd helyesen. Ha a kicsiknek valamire saját szavuk van, vagy rosszul ejtenek egy szót, ne javítsd ki, de te helyesen használd mindig.

 

Ne aggódj, előbb-utóbb ők is beérik társaikat!

 

 

—————

Vissza


Titkos nyelv

Nincs hozzászólás.