Pocak-gondok

2015.02.03 09:19

Az első pár hónap anya és az ikrek között az ismerkedéssel telik. A körházban még azt hisszük, a mienk a világ legjobb babája, de hazaérve gyakran fordul a kocka és az addig nyugodt baba sírós lesz. Dupla stressz, ha két kicsit is vigasztalni kell egyszerre. De vajon mi lehet a sírás oka? Honnan tudjuk, hogy a pocakja fáj-e. Ha a kicsik húzza a lábát, összegörnyed, akkor biztos, hogy hasfájós. A legtöbb baba az első három hónapban gyakran fájlalja a pociját. Ennek többféle oka lehet: az anyuka puffasztó ételt evett, túletettük a piciket, kevés a tejünk, nem jó a picik emésztése, nem tudja kitolni a szeleket…

Utólag visszagondolva a hasfájós korszak is túlélhető, de azért még jobb túl leni rajta. Ha még csak most vagytok ebben a korszakban, vagy aggódtok, hogy a kis Pocaklakó hasfájós lesz, összeszedtem néhány ötletet, amiket én próbáltam a fiúknál. Persze, hogy mi válik be, az babafüggő. Én néha egyébként úgy gondolom, hogy az ember próbálkozik, egy darabig hisz abban amit használ, aztán jön a következő próba. Mire mindent kipróbáltunk, addigra magától elmúlik, és hátradőlünk, hogy megvan a megoldás.

íme a lista:

  1. Csodaszerek: Rengeteg termék van a piacon, amiket kipróbálhattok hasfájós babáknak: Infacol, Espumisan, BabyCalm, Colief, Gripewater, BioGaia. Tényleg minden pici szervezete más, még az ikreknél is lehet különbség. Nekem az Infacol bevált a nagyfiamnál, de Bencénél egyik sem segített.
  2. Gyógynövények:Egyes gyógynövények szintén jó szolgálatot tehetnek. Az édeskömény-, a kapormag- és az ánizstea csodákat tehet. Nekem az édeskömény túl erős volt, de az ánizst hosszú ideig használtuk. Még ma is issza Bence, ha felpuffad a pocija valamilyen ételtől.
  3. Szélcső: Bencinek ez volt a csodaszer. Szélcső híján jó lehet egy puha, sterilizált, popsikrémes lázmérő. Rémisztően hangzik, de ezt bedugtam a kis popsijába, megindultak a szelek, és rögtön jobban volt. Neki eleinte ez segített a kakilásban is. Azt mondják, nem szabad sokat használni, mert megszokja. Én nem akartam hogy szenvedjen, és úgy gondoltam, eddig még mindenki megtanult kakilni. Hát segítettem neki, amíg rá nem jött.
  4. Melegítés: Segíthet a belek mozgásának beindításában az is, ha melegítjük a kicsik hasát. Én kézmelegítőt csomagoltam be, és azt tettem a pocijára. De jó lehet egy meleg fürdő, meleg só vagy egy sima párna is.
  5. Maszírozás, tornáztatás: Édesanyám gyakran tornáztatta a fiúkat, és ez is sokat segített egy-egy kisebb görcsnél. Babaolajjal vagy krémmel maszírozhatjuk is a pocijukat.
  6. Fektessük a mellkasunkra: Bence nagyon megnyugodott, amikor a mellkasomra fektettem. A hasát is melegítettem és a testi közelség pozitívan hatott rá, megnyugtatta. Persze egy idő után elég fárasztó.

 

Ti miket használtatok hasfájásra, milyen praktika vált be?

 

 

 

 

 

—————

Vissza


Pocak-gondok

Nincs hozzászólás.