Együtt erősebbek

2015.01.13 11:46

Érezted már úgy, hogy az ikrek összefognak ellened? Minél nagyobbak annál többször látom, hogy összekacsintanak ha rosszat csinálnak. Elképesztő türelemre és kitartásra van szükség az ikrek neveléséhez, jó adag következetességgel fűszerezve.

Hiába szólok rájuk, hiába tudják, hogy ezt most nem kéne megtenni. Összefognak, és anya bosszantására jót mókáznak. Feleslegesen mondok akármit, mintha nem is hozzájuk beszélnék. Persze vannak olyan szituációk, amikor az egyik úgy véli, hogy ő most bevágódik anyánál, és jön, magyaráz, kiabál hozzám, és elrángatja a tettestársat a tiltott helyről. Aztán fél óra múlva mégis csatlakozik. Szinte biztos vagyok benne, hogy érzik, együtt erősebbek. Mindig ott vannak egymásnak, akármi történik. Különleges kapcsolat van közöttük születésüktől kezdve. Már most, ilyen pici korban is látványosan segítik egymást.

Mit tehetünk mi, szülők. Összegyűjtöttem néhány praktikát, ami segítségetekre lehet:

  • Ikrek esetében különösen fontos a következetes nevelés. Mivel ők valóban erősítik egymást a csíntevésekben is, ezért fontos, hogy mindig határozottan, következetesen lépjünk fel. Előbb-utóbb sikerünk lesz.
  • Ha az egyik pici erősebb személyiség, ne hagyjuk, hogy a másik behódoljon. Bátorítsuk, segítsük őt, hogy kiálljon magáért. Nálam Bence a domináns, és sokszor megadja magát Luca. igyekszem Bencét fegyelmezni, ha nagyon agresszív Lucával szemben, Lucát pedig bátorítani, hogy ne adja oda a játékot, kismotort, ha épp játszott vele.
  • Az ikreket hajlamosak vagyunk egyként kezelni. Figyeljünk arra, hogy ők külön személyiségek. Ha lehet ne hívjuk őket ikreknek, hanem használjuk minél többet a nevüket.
  • Neveljük önállóságra őket. A kicsik sokkal ügyesebbek mint hinnénk. Bíztassuk őket, segítsünk nekik, hogy minél hamarabb önállósodjanak. Nekünk is könnyebb lesz, ha megtanulnak egyedül enni, egyedül vetkőzni és öltözni.
  • Ne hasonlítgassuk a testvéreket. Hiába ikrek, nem fejlődnek egyszerre. nem egyszerre fejlődik a mozgásuk, a beszédük. Bence pl. hamar elkezdett beszélni, de Luca ügyesebb volt a mutogatós énekekben. Ők külön egyéniségek, mindegyiknek megvan a maga fejlődési útja. Ne hangoztassuk, hogy bezzeg az ikertesód már ezt is tudja.
  • Alakítsuk ki a napi rutint. Egy gyereknek is szüksége van a napi időbeosztásra. Két picinél még fontosabb, hogy kialakítsuk a rendet. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden nap ugyanarról kell hogy szóljon. De fontos, hogy az evés és alvási időpontok ne változzanak. Ezt hamar megszokják a kicsik, és így sok hiszti elkerülhető.

A Te ikreidnek voltak extrém ötletei?

 

Néhány remek móka:

 


 

 

—————

Vissza


Együtt erősebbek

Nincs hozzászólás.