Mitől függ az ikerterhesség?

2015.02.02 10:56

Sokan vannak, akik valamilyen okból ikreket szeretnének. Lehet hogy azért, mert a családban már vannak ikrek, vagy ő is iker, esetleg két gyerkőcöt szeretne, és „letudná” egyszerre. De vajon lehet és szabad ezt szabályozni?

Amikor megtudtam, hogy ikreket várok, én is utánanéztem, mi lehet ennek az oka? Már mindegy volt, de mivel a családban kizárólag a nővéremnek vannak ikrei, kíváncsi lettem. Én soha nem gondoltam volna, hogy valaha ikrekkel leszek terhes. Az ikerterhesség esélye természetes úton egypetéjű ikrek esetén 1:285, kétpetéjű ikreknél 1:80. Az egypetéjű ikrek születése csupán véletlen, de a kétpetéjű ikreket több tényező is befolyásolja.

Egyértelmű választ nem kaptam, de összeszedtem nektek, mit mondanak a hozzáértők:

  1. Genetika: ha te is iker vagy, vagy van a közeli családban iker. Ez nálam pipa, hiszen nővéremnek ikrei vannak. Igaz, más iker nincs a felmenőink között.
  2. Életkor: 35 éve felett nő az ikerterhesség esélye (az FSH szintjük megnő). 34 voltam, de rezeg a léc.
  3. Súly: a kicsit túlsúlyos nőknek nagyobb eséllyel lesznek ikrei. Ebbe sem estem bele.
  4. Terhességek száma: többedik terhességnél nő az ikerterhesség valószínűsége. Nekem ez volt a harmadik terhességem.
  5. Gyógyszerek: Bizonyos hormonserkentő szerek, gyógynövény teák elősegítik az ikerterhesség kialakulását. Ez nálam nem állt fenn.

Igazából ma sem tudom, hogy a fenti két tényező-e az oka annak, hogy most ikreket (is) nevelek. A lényeg, hogy itt vannak, és imádom őket.

 

Rátok igaz valamelyik esélynövelő tényező?

 

 

 

 

—————

Vissza


Mitől függ az ikerterhesség?

Nincs hozzászólás.