Mikor nő az ikrek foga?

2015.03.25 14:50

Az első fogacskák kibújása előtt sokszor tapasztaltam, hogy mindent a fogacskák érkezésére fognak az orvosok. Ha lázas, hasmenése van vagy csak a hasa fáj, „biztos a foga nő”.

Milyen egyértelmű jelei vannak hogy a foga nő a babáknak?

  1. Folyik a nyáluk: Igen észrevehetően, erősen nyálzanak ilyenkor. Én sokszor előkét kötöttem ilyenkor a nyakukba, mert nem győztem pulcsit cserélni olyan vizes volt a nyáltól.
  2. Sokat rágnak: Mindent a szájukba vesznek, és többnyire egy helyen rágják. Ahol éppen a foguk nő, ott vakargatják az ínyüket. Ha nincs kéznél semmi, akkor az öklüket, vagy nagyobb korban, az ujjukat rágcsálják.
  3. Duzzadt, fehér íny. Ha már nagyon kijönne a fogacska, akkor az íny erősen felduzzad, sőt kifehéredik. Ilyenkor már nem sok idő kell, hogy áttörjön az új fog.
  4. Nyűgösek: Gyakran nyugtalanok, nyűgösek ilyenkor egész nap. Érzik, hogy nem jó valami, de nem tudják elmondani. Ettől idegesek, hisztisek lesznek.
  5. Alvás közben fájdalmasan felsírnak: Napközben is rosszabbul, rövidebbet aludhatnak, és éjszaka is többször felsírnak, ha a fogacska kibújása zavarja őkeet. Előfordul, hogy nem kelnek fel ilyenkor, rögtön visszaalszanak, csak megébrednek a fájdalomra.
  6. Hígabb széklet: Nekem az ikrek produkáltak csak fogzás idején hígabb, gyakoribb széklet. Nem olyan folyós, mint hasmenés esetén, de lazább, és vannak olyan babák, akiknek ilyenkor erősen kiütéses lesz a popsijuk. Ilyenkor célszerű rendszeresen figyelni a kakát, és rögtön cserélni, sőt, én ilyenkor a pisis pelust is gyakrabban cserélem nekik.

 

Hogyan lehet segíteni a fogzás okozta fájdalmakon? Erről következő bejegyzésemben írok Nektek.

 

 

 

—————

Vissza