Lázcsillapítás, hűtőfürdő – nemcsak ikreknek.

2015.02.16 09:11

Bence belázasodott. Erről eszembe jutott, hogy az első gyereknél, mennyire kétségbeestem ilyenkor. Most türelmesen várjuk a délutánt, hogy rendeljen a doktor nénink.

Addig is arra gondoltam, hogy összefoglalom mit is kell tudni a lázról és a lázcsillapításról.

38 °C felett beszélünk lázról, efölött javasolt a lázcsillapítás. Persze vannak esetek, amikor már előbb el kell kezdeni: pl. Lucának a szívbetegsége miatt 37,5 felett már lázat csillapítok, de ugyanez a helyzet, ha lázgörcsös a gyermek vagy ha láthatóan nagyon megviseli a picit a hőemelkedés is. Egyébként a láz még hasznos is, hiszen pusztítja a baktériumokat, segíti a a szervezet öngyógyítását. Kisbabáknak sokszor popsiban mérnek lázat, ilyenkor a kapott értékből le kell vonni 0,5 fokot.

Hogyan csillapítsunk lázat?

  1. Gyógyszerrel: A gyógyszertárakban többféle lázcsillapító kapható. Mi Nurofen szirupot használunk, de mindenkinek más válik be. Háromféle hatóanyagú gyógyszer van forgalomban: ibuprofen, amidazophen és paracetamol. Nem egyformák a pici szervezetek sem, ezért kell kitapasztalni, kinek mi használ. Még testvérek között is lehet eltérés. Ha nagyon makacs a láz, tartósan 39 °C körüli, akkor kétóránként adhatunk különböző hatóanyagú gyógyszert. Egyébként a lázcsillapítón feltüntetett adagokban kell használni.
  2. Hűtőfürdő: Régebben az volt a gyakorlat, hogy 37 fokos vízbe kell beletenni a lázas gyereket, és azt kell hűteni. Ma már a gyermekorvosok azt mondják, hogy a lázas testhőmérsékletnek megfelelő hőmérsékletű vízbe tesszük a piciket, és onnan fokozatosan hűtjük testhőmérsékletűre kb. 8-10 perc alatt. Fontos, hogy a gyermek feküdjön a vízbe, vagy ha nagyon pici, akkor is úgy üljön, vagy úgy tartsuk, hogy a nyakáig érjen. A cél nem az, hogy lemenjen a láza, elég ha 1 fokot hűl.
  3. Borogatás (priznitz): Én akkor szoktam borogatni, ha már a hűtőfürdő sem segít. Borogatni állott vizes lepedővel kell. A meleg szobában hónaljtól a bokájáig kell becsavarni a gyereket szobahőmérsékletű nedves lepedőbe. Addig kell rajtahagyni, amíg át nem melegszik. Ez kb. 10-15 perc. Én 4-5-ször szoktam cserélni, addigra elkezd lemenni a láza. Fontos, hogy ne rögtön mérjünk lázat, mert ilyenkor át van hűlve a teste. Öltöztessük fel a picit, és pár perc múlva mérjünk újra hőt.

Figyeljünk arra, hogy ha a gyermek lázas, mindig jól szellőző pamut ruha legyen rajta, és csak egy vékony takaróval takarjuk be, hogy a test le tudja adni a hőt.

Ne felejtsétek el, rengeteg folyadékra van szükségük ilyenkor. Ha nem is esznek, mindenképp igyanak, nehogy kiszáradjanak.

 

 

 

 

—————

Vissza


Lázcsillapítás, hűtőfürdő – nemcsak ikreknek.

Nincs hozzászólás.