Ikerterhesség kockázatai

2015.02.27 10:29

Ikreket várni csodálatos dolog. Hihetetlen melegséggel töltött el a tudat, hogy két pici élet fejlődik a pocakomban. Persze nehéz volt, különösen a vége, de megérte.

Az ikerterhesség ugyanakkor nagyobb kockázattal is jár, mint egy sima terhesség. Összegyűjtöttem a leginkább kockázati tényezőket:

  • Az anyuka pocakjának, illetve a méh izomzatának a növekedése korlátozott. Nem képes a végtelenségig nyúlni. Két vagy több babának ugyanakkora helyen kell osztozkodniuk, mint egy babának. éppen ezért megnő a koraszülés, vetélés kockázata, és nehezebben illeszkednek be a babák, több a farfekvéses.
  • A helyszűke miatt kb. a 7. hónaptól lelassul a babák növekedése, ezért általában egyes társaiknál kisebb súllyal születnek.
  • Előfordul, hogy az egyik baba erősebb, és elnyomja a másik babát, ezért születéskor nagy lehet közöttük a súlykülönbség.

 

Fentiek miatt nagyon fontos, hogy minden vizsgálatra elmenjünk, ha ikreket várunk. A kockázatok jelentős része ma már kiküszöbölhető. Folyamatosan figyelik a babákat ultrahanggal, előbb kezdik a CTG-t, a kismamáktól rendszeresen vesznek vért, és ellenőrzik a méhszáj állapotát. Én azt tapasztaltam, hogy a legkisebb bizonytalanságnál is inkább plusz vizsgálatot kérnek. Na és persze nagy a valószínűsége, hogy már a szülés előtt befektetik a kismamát, hogy csökkentsék a koraszülés kockázatát. A SOTE-n protokollnak számít, hogy legkésőbb a 34. héten be kell feküdni.

Nagyon fontos a helyes táplálkozásra is figyelni. Ikerterhesség esetén sokkal több vitaminra, vasra, fehérjére van szüksége a szervezetnek, hiszen két babát is táplál a kismama.

 

De nem kell aggódni. Ha az orvosban megbízol, és betartod utasításait, minden rendben lesz!

 

 

 

—————

Vissza


Ikerterhesség kockázatai

Nincs hozzászólás.