Ikerterhesség, fokozott fehérje-szükséglet

2015.02.10 13:07

Az ikerterhesség fokozott megterhelést jelent az anya szervezetének. Én 6 héttel a szülés előtt, a kórházban hallottam először arról, hogy ilyenkor bizony mindenki érdeke, hogy sokkal több fehérje jusson a szervezetbe. Az emberi szervezetnek kb 50 gramm fehérjére van szüksége naponta. Ikerterhesség esetén ezt a mennyiséget csaknem a duplájára, 80-100 grammra kell emelni.

A megfelelő fehérjebevitel egyrészt csökkenti a terhességi kockázatokat (pl. terhességi cukorbetegség, koraszülés), másrészt segít a babáknak a növekedésben és a hízásban. Nekem ez különösen fontos volt, hiszen Lucának minimum 2 kilósnak kellett volna lennie, hogy műteni tudják, de még jobb lett volna elérni a 2,5-3 kilót.

Miben van fehérje? Fontos, hogy olyan ételeket válassz, amik nem tartalmaznak telített zsírsavakat. Nagyon jók a könnyű húsok, mint a baromfi, a hal, a sovány marha- vagy sertéshús. Sok fehérjét tartalmaz az avokádó, a tofu, a mandula, a szójatej és a mogyorókrém. Ezeken kívül fogyaszthatunk sovány tejtermékeket és hüvelyeseket is.

 

 

—————

Vissza


Ikerterhesség, fokozott fehérje-szükséglet

Nincs hozzászólás.