Iker-bunyó

2015.02.06 09:54

Az ikrek egészen kicsi kora óta az az érzésem, hogy ők valahogy „rosszabbak”, mint a két nagyom voltak. Kicsinek nagyon sokat marakodtak. Nem értettem, miért nem szeretik egymást az én ikreim? Most már tudom, hogy ez nem így van, csak küzdenek a helyükért. Az ikreknek különösen nehéz lehet, hiszen örökké együtt vannak. Folyamatosan osztozkodni kell anyán, a játékokon, az élettéren. Állandóan várniuk kell egymásra, soha nem lehetnek csak ők a középpontban. Elkerülhetetlen a civakodás.

A gyerekkori vitáknak egyébként is nagyon fontos szerepük van az életben. A testvérek egymáson tanulják meg a konfliktuskezelést, és ez pótolhatatlan. Azért mernek bátran kiállni magukért, mert tudják, hogy a testvér mindig ott lesz nekik, nem kell félni attól, hogy egy-egy vita miatt elveszítik. Tehát ha a testvérek veszekednek, nem azt jelenti hogy nem szeretik egymást. Csupán edzenek az életre.

Szülőként ezt sokszor nagyon nehéz megélni. Nem jó érzés látni, hogy ikreink kiabálnak egymással, lökdösődnek, szélsőséges esetben harapnak, rúgnak egymás felé. Mégis, egészséges határok között hagyni kell őket kibontakozni. Amíg csak marakodnak, veszekednek, addig nem szoktam közbelépni. Nem vagyok ott minden vita elején, így egyébként sem tudok igazságot tenni, hiszen nem tudom, ki játszott előbb a babával, kinél volt korábban a kisautó. Ha a helyzet kezd vérre menni, akkor is igyekszem higgadt maradni. Szerintem fontos, hogy ilyenkor nyugalmat érezzenek a gyerekek. Igaz, hogy még csak 18 hónaposak, de az ilyen picik is nagyon okosak. Mindig a szemükbe nézek, és úgy magyarázom el nekik, hogy ezt nem szabad. Próbálom kizökkenteni őket a feszült helyzetből. Felajánlok valamilyen alternatív játékot, így elfelejtik, hogy nemrég még meg akarták egymást enni.

 

Szerintem nagyon helyes ez a video. Az ikrek már a pocakban bunyóznak a helyért:

 

 

Nálatok is vannak viták?

 

 

 

 

—————

Vissza


Iker-bunyó

Nincs hozzászólás.