A névválasztás rejtelmei

2015.01.12 11:16

Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, de nekem nehézséget okozott kitalálni az ikrek neveit. Ráadásul nálunk mindenkinek két keresztneve van, így eleve két fiú és két lány nevet már ellőttem a nagyobbaknál. Hármas vagy többes ikreknél ez még nagyobb kihívás lehet. Megmondom őszintén, csak a szülés előtt pár héttel sikerült dűlőre jutnom, sőt Bence egy nappal előtte még Domokos volt.

 

A terhesség alatt olvastam egy cikket, amiben az alábbi jó tanácsokat javasolták:

Ne rímeljen. Ne adjunk ikreinknek olyan nevet, amely rímel egymással, vagy csak egy hang eltérés van. Pl. Panna – Hanna, Dóra – Nóra, Zita - Rita. Ez eleinte kedvesnek tűnhet, de iskolás korban már zavarhatja a gyerekeket.

Őrizd meg egyéniségüket. Ne adj nekik olyan nevet, amivel „kategorizálni” lehet őket. Pl ne legyen mindkettőnek virág neve. Elég lesz azzal is megküzdeniük, hogy ne „ikreknek” szólítsák őket.

Ne használj azonos kezdőbetűket. Én sokáig próbáltam olyan fiú- és lánynevet találni, amelyek azonos betűvel kezdődnek. Végül nem sikerült. De ha az egyik keresztnevük azonos betűvel kezdődik, akkor is érdemes a másikat különbözőnek választani, hogy a monogramjuk eltérő legyen.

Ne felejtsd el beceneveket. A mai világban az emberek többsége mindenki imád beceneveket használni. Őszintén szólva én is így vagyok ezzel. Valahogy számomra kedvesebbnek tűnik így megszólítani valakit. A névválasztásnál viszont ügyelni kell arra, hogy ne válasszunk egyformán becézhető nevet az ikreinknek. Pl. Dániel, Daniella (én mindkét nevet imádom egyébként) vagy Luca és Lucifer (Elvileg a Luca beceneve a Lucu, de sokan, pl. a papája is Lucinak hívja, ami a Lucifer beceneve). Nálam egyébként a becenevek hasonló hangzásúak: Bencu és Lucu.

Lehetőleg hasonló stílusú nevet válasszunk. Ha az egyik babának régi magyar nevet adunk, pl. István, akkor a másik is ilyen név legyen, ne legyen pl. Domokos.

Mindkét nemre legyen nevünk. Bár manapság egyre pontosabban meg tudják mondani az ultrahangon a baba nemét, azért még mindig lehet tévedés. Ezért érdemes minden babának fiú és lány névvel is készülni, hogy ne érjen minket meglepetés.

 

Ezeket a szabályokat persze nem feltétlenül kell betartani, ha valaki pl. mégis szinte azonos nevet akar, szíve joga. Én is ismerek testvérpárt, akik a Dóri-Nóri nevet kapták, és ettől még imádom őket.

 

Ti milyen elvet követtetek a névválasztásnál?

 

 

—————

Vissza


A névválasztás rejtelmei

Nincs hozzászólás.