Hogyan tovább a szoptatás után, avagy a hozzátáplálás

2015.01.19 09:21

Nekem nem sokáig szopiztak az ikrek. Mivel mindketten erősen vashiányosak voltak, ezért a tápszert orvosi javaslatra hamar, nem egész 4 hónaposan elkezdtük kiegészíteni „rendes étellel”. Bár az ikrek előtt már két gyereknél ezen túlestem, most mégis újra fejtörést okozott.

Ők nehezebben fogadták az új ízeket, és nem voltak túl ügyesek a kanál használatában. Eleinte sokszor cumisüvegből adtam nekik a főzeléket is, bár nem szabályos, de csak így fogadták el. Most már mégis remekül kanalaznak, egyedül.

 

Az is gondot okozott időnként, hogy nem egyformán fogadták jóízűen az új ételt. Luca volt a válogatósabb, ő szinte mindent később fokadott el. Nem erőltettem. Mindig csak annyit adtam, amennyit kért. Arra azért mindenképp megpróbálta,m rávenni, hogy legalább kóstolja meg. Utána tápszert kapott, hogy ne legyen éhes. Most már mindketten jó evők, és nem válogatósak.

 

Én nem adtam nekik bébiételt. Mindig saját magam készítettem el az ételeiket. Eleinte ez elég macerás, mert nem tudjuk, hogy megeszik-e, lehet, hogy kidobásra vár. De nem bántam meg.így tudtam, mit esznek. Egy-egy alkalommal próbáltam, amikor épp úton voltunk, de nem kellett nekik. Végül az lett a megoldás, hogy ilyenkor is saját ételt vittem, és valahol megkértem, hogy melegítsék meg. Mindenhol készségesen segítettek.

Később igyekeztem olyan ételeket készíteni, amiből mindenki ehet, hogy ne kelljen kétfele főznöm. Pl. kivettem a húslevesből a zöldséget a piciknek. Később husit is tettem hozzá, és a levével összeturmixoltam. Amikor már tésztát is ehettek, akkor nagy sláger volt a bolognai. Nekik jobban megfőztem a tésztát (túlfőztem), így tudtam turmixolni.

 

A darabos ételek bevezetése a másik érdekes dolog. Nekem sokáig nem fogadták el. De mindig belecsempésztem egy-egy apró főtt répát, darabka krumplit az ételbe, hogy szokták, rágni kell. A kenyérhéjjal és a kiflivel is próbálkoztam. Aztán mindig egyre többet elfogadtak, mígnem szívesen ették.

 

Nekem sokat segített az is, amikor együtt ettünk a nagy asztalnál. Ez kedvet csinált az ikreknek is az evéshez. na persze, volt, hogy így ettek:

 

Türelem, kitartás és nyugalom kell a hozzátápláláshoz is. Ne ess kétségbe, ha nem megy zökkenőmentesen. Nem egyformák a kicsik. Majd megjön nekik is a kedvük.

 

Töltsd le a Hozzátáplálási Noteszt. Ez nekem is megkönnyítette az ikrek etetését.

 

Nektek hogy ment a hozzátáplálás? Voltak zökkenők?

 

 

 

—————

Vissza


Hogyan tovább a szoptatás után, avagy a hozzátáplálás

Nincs hozzászólás.