Hogyan tanítsuk meg kanállal enni az ikreket?

2015.03.02 11:08

Hamar eljön az az idő, amikor az ikrek már nemcsak anyatejet vagy táoszert kapnak, hanem megismertetjük őket az új ízekkel. Ilyenkor érdemes (kb. 6 hónaposan) elkezdeni a kanálhoz szoktatást is. Persze ahogy a kicsik nőnek és fejlődnek, úgy mindig más-más probléma elé állítanak minket az evés területén is. Ki kell állnunk a próbákat:

  1. El akarják venni a kanalunkat. Én mindig 4 kanállal etettem őket: 1-1 volt az ikrek kezében, 2 az enyémben (eggyel Lucát, eggyel Bencét etettem). így ők is próbálkozhattak, de ha nagyon elkezdtek pacsálni az étellel, akkor elmondtam nekik, hogy ezt nem szabad, majd másodszorra elvettem a kanalukat is.
  2. Belenyúlnak az ételbe. A picuroknak mindent meg kell tapasztalniuk a lehető legtöbb érzékszervükkel. Érthető, hogy arra is kíváncsiak, mi van a tányérjukban. Én nem hagytam, hogy pacsáljanak az étellel. Olyankor elvettem az etetőszékről, és az asztalra tettem. Mindig elmondtam nekik, hogy ez nem játék.
  3. Ledobják a kanalat. Van egy időszak, amikor mindig mindent ledobáltak az etetőszékből, a kanalat is. Pár alkalommal felvettem, elmondtam, hogy nem szabad ledobni, de aztán megmutattam nekik, hogy ott van a földön, de anya már nem veszi fel többet. majd ha ettetek, akkor ti felveszitek. hamar leszoktak róla.
  4. Maszatosan esznek. Nekem kb. 17 hónaposan ettek már egészen ügyesen kanállal. persze a folyékony ételek még nem maradnak a kanálon, és a kanálra tenni még segíteni kell, de már az étel nagyrésze a hasukba kerül. Előtte viszont nem győztem takarítani őket. Az arcuk, a ruhájuk, az etetőszék, és a padló is maszatos volt. De ha nem engedjük őket próbálkozni, nem tanulják meg. Nekünk is könnyebb, ha önállóan esznek, és nem nekünk kell egyet ide, egyet oda adogatni.

Persze voltak hisztik, mire eljutottunk addig, hogy szépen mindent megértettek. Mindig arra kell gondolni, hogy az étellel való kísérletezés is a fejlődésük része, és nem szabad elveszíteni a türelmünket. Következetesen kell az evéshez is szoktatni őket. Ne haragudjunk ha ledobja a kanalat, de ne is nevessünk rajtra. így hamar rájönnek, mi a helyes, hogyan kell gyerekhez méltóan enni.

 

Jó kanalazást nektek!

 

 

 

 

—————

Vissza


Hogyan tanítsuk meg kanállal enni az ikreket?

Nincs hozzászólás.