A nyugodt fürdetés titka

2015.01.16 11:00

Egy újszülött baba fürdetése – különösen első gyereknél – eleinte ijesztő feladat lehet a szülők számára. Rengeteg kérdés merül fel: hogyan fogjuk meg, milyen legyen a víz, mennyi ideig maradhat a vízben, mi van, ha belemegy a fülébe a víz, nagy baj, ha vizes lesz a köldökcsonk? Még nagyobb a kihívás, ha egyszerre több baba érkezik a családba. Ilyenkor az a kérdés is felmerül, hogyan fürdessek egyszerre két babát?

Szerencsés esetben eleinte otthon van apa vagy segít valamelyik nagyszülő. Nekem apukám volt a támaszom. Hihetetlen, nem épp nagypapa feladat, de nagyon ügyes volt. Hétvégeken viszont egyedül kellett megoldanom. Olvastam olyan tanácsokat, hogy napi váltásban fürdessük a babákat, de nekem ez valahogy nem tetszett. Mindenkit feldob egy esti fürdés, még egy babát is. Megoldás lehet a napközbeni pancsi is, ha van olyan segítség, akit nappal el lehet hívni. Mindenképp könnyebbség, ha nem egyedül kell ezt megoldanod.

Nekem a váltott fürdetés vált be. Amíg az egyik a babakádban pancsizik, addig a másik a földön egy pléden és törölközőn feküdt. Aztán kivettem az egyiket, megtörölgettem, becsomagoltam, és jöhetett a következő kör. Nagyon fontos, hogy minden oda legyen készítve a fürdőszobába, elérhető távolságban: törölköző, hálóruha, krémek, fürdető, pelenka. Nem tudsz arrébb lépni a törölközőért, amikor a babát a kádban tartod a kezedben, nincs lehetőség a popsikrémért kiszaladni, mert elszabadul a pokol. Nekem mindenből kettő volt: popsikrém, popsitörlő, vatta, babakrém. Az egyiket a pelenkázó mellett, a másikat a fürdőben tartottam egy kosárkában. Nagyon fontos, hogy akkor induljatok pancsizni, amikor még nem álmosak a pindurok. Mindig igyekeztem akkor fürdetni, amikor még nem voltak olyan fáradtak. Ha elcsúsztunk, akkor végig ordították az egyébként békés programot, mert aludni akartak, nem bohóckodni.

Később, amikor átkerültek a nagykádba, akkor a fürdőkarikát láttam a legjobb megoldásnak. De sajnos csak én. A fiam utálta, korlátozta a mozgásában, így vagy a nagyok fogták pancsinál, vagy Luca fürdőkarikázott, Bencét meg tartottam. Ma már nagyon sok eszköz kapható, ami megkönnyíti két baba fürdetését. De ne ijedj meg, rájössz, mi a legpraktikusabb neked és a babáknak. Bár én arra is rájöttem, hogy mire az ember kialakítja a tökéletes megoldást, addigra felnőnek és önállóan lubickolnak. Úgyhogy jöhet a következő ötlet arra, hogy óvjam meg attól, hogy kimásszon a nagykádból. Nagyon találékonyak a kicsik.

Ha van más ötleted, tapasztalatod a pancsiról, írd meg bátran.

 

 

—————

Vissza


A nyugodt fürdetés titka

Nincs hozzászólás.