Hogyan csillapítsuk a fogzási fájdalmat?

2015.03.26 11:41

Tegnap írtam arról, milyen egyértelmű jelei vannak annak, hogy nő a baba foga. Persze minden picinél más-más tünetek jelentkeznek, és mértékük is eltérő. Az is előfordulhat, hogy az első fogacskák kibújásánál még semmit sem tapasztalunk, könnyen „átvészeli” a kis manó, de az őrlőfogak már jobban kínozzák.

De hogyan segíthetünk nekik? Sajnos azt kell mondjam, nincs rá tökéletes recept. Ebben is minden baba más. Sokmindent kipróbáltam, a legnagyobb leckét Bence adta fel. Szerintem nála az volt a megoldás, hogy kibújtak a fogai. J

valleydantal.us

kép: valleydental.us

Mivel próbálkozhatunk?

  1. Közvetlen kenceficék: Ebből én kettőt próbáltam ki. A Dentinox gélt és a Dologelt. Ezek a nyálkahárnyát érzéstelenítik, de csak kb. 20 percig hatnak, így inkább elalvás előtt javaslom. Ezek a gélek csak 3-4 hónapos kortól használhatók, de jellemzően előbb nincs is rá szükség. Fontos, hogy a Dentinox fő hatóanyaga a lidokain, így ha arra vagy más érzéstelenítőre érzékeny a baba, akkor nem használható. A Dologel viszont gyógynövényekből áll, én ezért próbáltam ki az ikreknél, de nekünk sajnos nem vált be, pedig jókat hallottam róla. A gélt a cumira vagy rágókára tettem, így oda került, ahol a fog nőtt. Nekem ajánlottak még egy „csodeszert”, a Gengigel Baby-t, de ezt már nem vettem meg, mivel addigra kibújt az a bizonyos kínzó fog.
  2. Homeopátia: A Viburcol kúpot már az első szülöttemnél használtam. Nem állítom határozottan, hogy csodákra képes, de az tény, hogy a kúp után volt olyan alkalom, amikor abbahagyta a sírást. Bencénél már kevesebb ilyen sikerélményem volt, de ugye minden baba más. Ugyanúgy homeopátiás keverék az Osanit. Ez itthon talán még nem annyira ismert, de sokan esküsznek rá. Nekem a kicsi golyók beadása okozott nehézséget, talán a kúp számomra egyszerűbb megoldás a piciknél.
  3. Borostyánlánc: Ez az, amit sosem mertem kipróbálni. Két véglet véleményével találkoztam: az egyik szerint ez maga a csoda, mások szerint felesleges „ékszer”. Az biztos, hogy nagyon gondosan kell megválasztani, hol szerezzük be, ha a kipróbálás mellett döntünk, mert ha elszakad, és a gyöngyök szétgurulnak nagyon veszélyes. Azt mondják biztonságosnak, amelyiken a golyók egyesével le vannak csomózva, így szakadás esetén nem esik darabokra.
  4. Gyógyszerek: Ha már semmi sem segít, és azt látjuk, hogy nagyon szenved a kicsi, nem alszik éjszaka, akkor érdemes gyógyszerhez fordulni. Végülis mi is beveszünk egy fájdalomcsillapítót, ha fáj a fejünk. Azért előtte érdemes meggyőződni arról, hogy valóban napokon belül kibújik a fog, hiszen ezeket 2-3 napnál nem szabad tovább használni. A Germicid C kúpban van egy enyhe nyugtató, így az éjszakai alvás előtt ez nagyon hasznos lehet. Panadol Baby szirupot vagy Nurofent is használhatunk, de tényleg csak akkor, ha már nagyon szörnyen szenved.

 

Ha minden kudarcot vall, akkor marad a türelem és a rágcsálás. Próbáljunk meg kitartani, ennek az időszaknak is vége lesz!

 

 

 

 

—————

Vissza