Békés alvás

2015.01.20 10:30

Közös ütemet alakítsunk ki. Minden babánál fontos, hogy meglegyen a napi időbeosztása. Ikreknél különösen fontos, hogy a babák ne felváltva, hanem egyszerre aludjanak, hogy az anyának legyen ideje magára és a háztartásra. Ez eleinte nehéz, hiszen nem egyszerre ébrednek. Tudom, hogy alapszabály, hogy alvó babát nem ébresztünk fel, de szerintem ikreknél ez a szabály megszeghető. Amikor az egyik felébredt, a másikat is felkeltettem. Egy idő után mindketten ugyanarra az alvási ciklusra álltak be.

 

Alakítsunk ki esti rutint. Minden babának fontos, hogy az esti lefekvés előtt meglegyen a szokásos kis rituálé. Fürdés, mese, mesekönyv nézegetés,… Próbálj meg ehhez ragaszkodni, és arra az 1 órára mindent kikapcsolni, csak az ikrekkel foglalkozni. Tudom, hogy nem egyszerű, főleg ha van mellettük másik gyerek. Nálunk együtt fürödnek a fiúk és együtt a lányok. Ehhez Bence látványosan ragaszkodik már. Ha szólok, hogy pancsi, már rohan Daniért. Ő ezt szokta meg, neki erre van szüksége. Az apás hétvégék összezavarják. Lefekvésnél már nincsenek ott a nagyok. Ők addig bepakolnak, ceruzát hegyeznek, olvasnak vagy TV-t néznek. Ezt is így szokták meg.

 

Altassuk őket közös ágyban. Az ikrek már a pocakban is együtt vannak. Ezért sokan azt mondják, az első pár hónapban megnyugtatja őket, ha közös ágyban alhatnak, és összeérhetnek. Én sajnos ezt nem tapasztalhattam meg, mert Luca 6 hétig nem jöhetett haza a szívműtét miatt, utána pedig a heg miatt és a méretkülönbség miatt nem mertem együtt altatni őket. De ismerek olyan családot, akiknél ez bevált. Nekem is aludtak együtt, de csak napközben a földön. Ott is egymásra találtak.

 

Közös szobájuk legyen. Miután már elég nagyok ahhoz, hogy külön ágyba kerüljenek, utána is hagyd őket egy szobába. A kiságyat pedig úgy helyezd el, hogy lássák egymást. Szükségük van rá. Nekem először párhuzamosan volt a két kiságy és mindig arra ébredtem, hogy gagyarásznak és egymásnak próbálják átdobálni a játékokat. Aztán amikor átrendeztem a szobát, ezt figyelmen kívül hagytam, és reggelente sírásra keltem.

 

Álmosan, de még ébren tegyük le az ágyukba. Egy babánál még nem okoz problémát, ha megszokja, hogy kézben alszik el. De kettőnél vagy többnél ez már gond lehet. Ezért ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha nem ringatod álomba az ikreket. Megtanulnak hamar egyedül elaludni. Van más lehetőség is a babusgatásra. Próbáljuk meg mindig még ébren ágyba tenni őket, hogy megszokják, az ágyban kell aludni. Persze, előfordul, hogy valaki már ebédnél kidől... :-)

 

 

—————

Vissza


Békés alvás

Nincs hozzászólás.