Hiszti Manók

2015.03.30 11:16

Kezdő anyukaként nagyon frusztrált, amikor nyilvános helyen kiverte nagyobbik fiam a hisztit. Eleinte nem igazán tudtam ezzel mihez kezdeni sem itthon, se máshol. Aztán lassan rájöttem, hogyan kezelhetem, így Zsófinál már magabiztosabb voltam. De mint mindig, most is azzal szembesültem, hogy nem egyformák a gyerekek, nincs hiszti ellen recept.

Miért hisztiznek?

Ennek is több oka lehet. Nekik is vannak nehezebb napjaik, amikor semmi sem jó. Lehet, hogy nagyon szeretnének valamit, amit nem engedünk meg. Ők még nem tudják kezelni indulataikat, nem képesek higgadtan megoldást keresni. Ezt majd nekünk kell megtanítani. Ok lehet a hisztire a figyelmünk felkeltése is. Ha ők úgy érzik, nem kapnak elég figyelmet, akkor ezzel próbálják meg magukra vonni a figyelmet.

Hogyan segítsünk nekik?

  1. Próbálkozhatunk türelemmel, kedvesen beszélni hozzá ilyenkor. Jöhetünk érvekkel, alkudozhatunk. A rossz hír az, hogy ezek 1-1,5 éves korban ritkán vezetnek megoldásra, mivel sajnos olyan mértékben képesek belefeledkezni a hisztizésbe, hogy teljesen kizárják a külvilágot. Gyakorlatilag nem is hallják, amit mondunk nekik. Később viszont jó megoldás lehet.
  2. Semmiképp nem megoldás ilyenkor az sem, ha ráütünk. Sokszor nehéz visszafogni magunkat, főleg, ha úgy érezzük, hogy mi már mindent megtettünk a béke kedvéért, de a popsi-csapás akkor sem vezet megoldásra.
  3. Nekem nagyon bevált, hogy ilyenkor – ha lehetőségem van rá – hideg vízzel megmosom az arcukat. Nem rángatom, csak nyugodtan odakísérem, és megmosdatom. Valahogy mintha ez tényleg lehűtené őket. A nagyobbik fiamnál ez odaáig jutott, hogy egy időben már csak megkérdeztem, hogy megmosdassam-e, és ő jelezte, hogy igen.
  4. A lányoknál inkább az válik be, ha hagyom, hogy kivisítsák magukat. Persze ez inkább otthon megoldás, nyilvános helyen elég zavaró másoknak az én gyerekem cirkuszát hallgatni.
  5. Olyan 3 éves kor körül, mikor már értelmesebbek, akkor segített az is, ha csak leültettem a kanapéra, hogy ott próbáljon megnyugodni.
  6. Bencénél egy új módszer vált be. Ha nagyon hisztizik, felveszem, megölelgetem, megszeretgetem. Közben elmondom neki, hogy azt nem lehet, amiért hisztizik, de azért anya nagyon szereti. Ez eleinte igen nehéz, mert ő igyekszik ellenállni, de aztán lenyugszik. Nem tudom miért van ez, talán mert ő nagyon anyás.

 

Nagyon fontos, hogy maradjunk mindig következetesek.

Ha engedünk a hisztinek, akkor a kicsik úgy gondolják, hogy ez egy remek eszköz, hogy elérjék, amit akarnak. Ha a helyzet engedi, alkut köthetünk, de az elveinket ne adjuk fel.

Nagyon sok türelmet Nektek a hisztikhez!!!

 

 

 

 

—————

Vissza