Ha beteg a nagytesó

2015.01.30 11:23

Ahol az ikrek nem elsőre jönnek, ott meg kell küzdeni azzal, hogy a nagy hazahozza a bacikat a kicsire. Hogyan tartsuk távol a nagyobbakat a babáktól? Hogyan óvjuk meg a kicsiket úgy, hogy a nagyobbakat se bántsuk meg? Szerintem sehogy. Nekem Zsófi 5 (ovis), Dani 6,5 éves (iskolás) volt, amikor az ikrek születtek. Bizony, szép számmal hozták haza a betegségeket. Eleinte én is próbáltam távol tartani őket, és megóvni a kicsik szervezetét, de ez kudarcba fulladt. Képtelenek voltak megállni, hogy ne puszilgassák a tesókat, így ők rendre mindent elkaptak, még azt is, ami a nagyokon nem jött ki. Az elején nagyon nehéz volt. Nem elég, hogy itt van két baba (+ a nagyobbak), még állandóan betegek is voltak. Szinte már bérletünk volt az orvoshoz, és állandó telefonösszeköttetésben voltunk. Lucát a szívbetegsége miatt különösen féltettem.  Egy-egy betegség alkalmával nem evett, így az egyébként is kis súlyából fogyott.

De a végeredmény pozitív. Most 1,5 évesek az ikrek, és – lekopogom, de – egyre kevesebbet betegek, pedig bölcsiznek. Már a nagyoktól sem kapják el az összes vírust. Talán jó, hogy anno nem különítettem el őket, így hamar átestek mindenen, hamarabb erősödött az immunrendszerük. Ha össze is szednek valamit, most már hamar meggyógyulnak, nem betegeskednek hetekig.

Igaz, hogy egy csöpp szervezetre minden halmozottan veszélyes lehet. Sokkal több törődést, odafigyelést igényel egy-egy betegség. De ha ezen túl vagyunk, akkor mire közösségbe mennek, mi hátradőlhetünk.

 

Ti elzártátok a kicsiket?

 

 

—————

Vissza


Ha beteg a nagytesó

Nincs hozzászólás.