Ha anya beteg

2015.02.04 13:46

Bizony-bizony… Minket is megfertőzhetnek a bacik. Amikor a kicsik betegek, mi gondozzuk őket, hozzájuk bújunk, puszilgatjuk, hogy jobban érezze magát. Szinte természetes, hogy mire ők kilábalnak, mi következünk. Ma én is így jártam. De ki ápol minket? Igaz, a nagyobbak suliban vagy oviban, kicsik bölcsiben. De épp ezt az időt kéne kihasználni a lakásra. Mosogatás, pakolás, mosás, főzés,… Még rosszabb a helyzet, ha a gyerekek is otthon vannak, és nincs kire bízni őket. Nem mindenhol van elérhető nagyszülő, dadus, vagy rugalmas barátnő, és apa se tud a kedvünkért betegállományba menni. Akkor mi lesz ma?

Most jött el az a nap, amikor felrúgjuk elveinket! Ha anya nem pihen, tovább tart a gyógyulás, így igenis, a lehetőségekhez képest most figyelni kell magunkra.

A lakás bizony ma csatatér marad, nem lesz felmosva, a szennyes is a tartóban marad, és a mosatlan is kibír egy napot beáztatva. Ilyenkor ne akarjuk 3-fogásos menüt készíteni a gyereknek, és nem kell a legbonyolultabb ételeket a mai napra tervezni. Nekem bevált, hogy elérhető magasságra teszem a cumisüveget tele vízzel, így nem ugráltatnak, ha szomjasak. Remek segítség lehet, ha a nasit egy tálba öntjük, szintén a gyerekek számára hozzáférhető helyen, így az „anya, éhes vagyok!” felkiáltás is ritkán hangzik el. Persze, ez nyilván nem a legegészségesebb, de ilyenkor a túlélésre játszunk. Az is elképzelhető, hogy a cumisüvegből szétlocsolják a vizet, és összemorzsázzák a szőnyeget vagy a kanapét, de ma ezzel sem törődünk!

Hogyan foglaljuk le az ikreket vagy a kisebb gyerekeket, hogy a lehető legkevesebb kárt csinálják, és ők se sérüljenek? Talán ez a legnehezebb. Egy 1-2 éves gyereket nem köt le a TV, így az nem megoldás. Jól jöhet egy papír, színes ceruzák, elővehetjük akár a gyurmát, vagy mesekönyvet. Próbáljunk meg olyan játékokat választani, amiben mi fekve is közreműködhetünk, ráadásul nem kell aktívan részt vennünk. A kicsiknek sokszor az is elég, ha csak ott fekszünk, ahol ők tartózkodnak, és időnként odahozhatnak valamit megmutatni. Úgyhogy ma felejtsük el a kreatív fiókot és a remek készségfejlesztő játékokat. Pár naptól még nem dől össze a világ, és a kicsik sem most fognak elindulni az elbutulás felé.

 

Kitartás anyák, ne akarjuk betegen megváltani a világot! Inkább igyekezzünk minél előbb meggyógyulni, hogy ismét kiegyensúlyozott, boldog anyukák lehessünk.

 

 

 

—————

Vissza


Ha anya beteg

Nincs hozzászólás.