Az örök kérdés: „Egy- vagy kétpetéjűek?”

2015.01.07 10:47

Az emberek többségének az az első kérdése, amikor az ikreket meglátja, hogy egy- vagy kétpetéjűek. Gyakran szögezték nekem is ezt a mondatot, pedig vegyes párosom van. Rá kellett jönnöm, hogy sok embernek fogalma sincs róla, mi a különbség, ami persze nem bűn, de én most megosztom veled, hiszen, te érintett vagy a témában.

Az egypetéjű ikrek a fogantatástól számított 14.-16. napig osztódhatnak, ekkor dől el, hogy ikrek lesznek-e. Ha már a 2-3. napon külön ágyazódnak be a zigóták, akkor külön magzatburok és külön méhlepény alakul ki. A 4-8. nap között közös külső, de két belső magzatburok fejlődik, és a 9. nap után már a méhlepény és a magzatburok is közös. Ritkán, de ezután is előfordulhat osztódás, ebben az esetben sziámi ikrek lesznek. Nagyon fontos, hogy ne éld bele magad túl korán az ikerterhességbe. Előfordul ugyanis, hogy a 12. hétig az egyik magzat felszívódik.

 

De mi a különbség az azonos és kétpetéjű ikrek között?

Az egypetéjű ikrek – ahogy a neve is mutatja – egy megtermékenyített petesejtből fejlődnek és lényegében genetikai másolatai egymásnak. (Vagyis kizárt, hogy különböző neműek legyenek.) DNS-ük azonos, de külsőre nem feltétlenül teljesen ugyanolyanok, lehetnek apró eltérő jegyeik.

Kétpetéjű ikrek esetén az anyának két különböző petesejtje termékenyül meg, és mindössze annyi a genetikai hasonlóság az ikrek között, mint bármely két testvér között.

 

A terhesség alatt nem mindig egyértelmű ennek eldöntése. Az első trimeszterben, a 8. és 13. hét között van esély, hogy az ultrahang megmutatja, hogy a picurok hány magzatburokban fejlődnek, és külön méhlepényük van, vagy osztozkodnak. Ha egy méhlepény van, akkor biztosan egypetéjűek. A külön méhlepény azonban még nem biztos, hogy kétpetéjű babákat táplálnak. A 18. és 20. hét között – ha a babák nem szégyenlősek – akkor már megmutatják az ultrahangon hogy milyen neműek. Ha egy kisfiú és egy kislány a pocaklakó, akkor biztosan kétpetéjűek. Ha azonban egyneműek és két méhlepény van, akkor csak a születés után, DNS-vizsgálattal lehet eldönteni, hogy egy- vagy kétpetéjűek az ikrek.

 

Miért fontos nekünk anyáknak tudni, hogy egy- vagy kétpetéjűek az ikreink?

Számtalanszor tapasztaltam, hogy minden ember máshogy néz az ikerbabákra, mint az egyes babákra. Amikor akár ismerősök, akár idegenek megállítanak, hogy „jé, ikrek…?”, hangjukban ott van a csodálat, a tisztelet és a félelem egyaránt. És szinte mindig az a következő kérdés, hogy egy- vagy kétpetéjűek, függetlenül attól, hogy a babák hasonlítanak-e egymásra vagy sem. Még az én esetemben is ez történik, pedig különböző neműek, de a századik kérdés után is nagyon kedvesen, mosolyogva és büszkén kell válaszolni. Ezek az emberek hiszik, hogy Te egyértelműen tudod a választ. Ne okozz csalódást!

A kíváncsiságon túl orvosi jelentősége is van, hiszen egy komolyabb betegségnél akár életmentő is lehet ez az információ.

 

Neked egy- vagy kétpetéjű ikreid vannak?

 

 

—————

Vissza


Az örök kérdés: „Egy- vagy kétpetéjűek?”

Nincs hozzászólás.