A babák első mozgásai

2015.02.05 11:54

Különösen első terhességnél türelmetlenül, izgatottan várjuk az első magzatmozgásokat. Szinte hihetetlen és leírhatatlan az az érzés, amikor az anya először tapasztalja, hogy egy pici élet van a pocakjában. Talán fokozottan meghatóbb, ha kettő vagy több pici szív dobog bennünk. Ilyenkor kezdünk ráébredni, hogy már nemcsak magunkért, hanem a bennünk lévő életekért is felelősek vagyunk. Figyelnünk kell a megfelelő táplálkozásra, az egészséges életre. Két kisbaba még inkább kiszívja a vitaminokat, ásványi anyagokat a szervezetünkből, ezért nagyon fontos azok pótlása. Messze még a vége.

Egyes terhességnél általában a 20-22. héten lehet először érezni a baba mozgását. Többedik terhességnél ez már akár a 16-18. hét is lehet. Jó hír ikres anyukáknak, hogy ikerterhességnél előbb, már akár a 14. héten is érzékelhető némi aktivitás. Először csak nagyon pici, bizonytalan mozgások ezek. Én néha ahhoz hasonlítottam, mintha buborékok pukkantak volna szét a hasamban. Nem kell megijedni, ha az első kis mozgások után pár napig semmit nem érzel. Ez teljesen természetes. Hiszen még olyan picik, és van bent hely bőven (még).

Ahogy nőnek az ikrek, egyre bátrabbak, és már határozottabb rúgásokat, boxolásokat is érzünk. A vége felé egy kicsit megnyugodnak, mivel a hely egyre szűkebb. A harcot átveszi a kínlódás, így hol a könyökét, hol a lábiját nyomja egyik vagy másik babó erőteljesen a pocakunknak (esetleg a bordánknak), hátha nagyobb helyhez jut.

Érdekes azt is megfigyelni, hogy ki mikor aktív, és később össze lehet hasonlítani, hogy van-e változás a pocaklét és a kinti aktivitása között. Függhet a kicsik aktivitása attól, hogy mit eszik anya, milyen lelkiállapotban van, milyen napszak van, vagy anya mit csinál.

Nekem Luca volt az aktívabb baba, és ez ma is így van. Bence már a pocakban is nyugodtabb volt. Este általában aludtak, de ha én felkeltem, Luca velem kelt. Ő még ma is kel éjszaka enni, pedig már 18 hónapos. Bence pedig igazi álomszuszék.

 

Ti mikor éreztétek először a babák mozgását?

 

 

 

 

 

—————

Vissza


A babák első mozgásai

Nincs hozzászólás.